13 Aralık 2011 Salı

Hamilelik: Doktor seçimi, ilk kontrol

Eveet, hamilesiniz. Tebrikler. Bebeğinizi kucağınıza almanız için önce bir dokuz ay geçirmeniz gerek. İlk hamileliğinizse bu dokuz ay size çok korkutucu ve belirsizliklerle dolu gelecek. Ben başta çok korkmamıştım ama size ileride yazacağım hadiseler gebeliğimin ileriki döneminde beni çok korkuttu. Belki hamilelikte en korkutucu olan şey belirsizlik, zaten size yabancı olan gebelik mecrasında karnınızdaki bebeğin sağlık durumu hakkında hiç bir fikriniz olamıyor, kendinizi iyi hissettseniz bile belki sizinle ilgili bir sorun olabilir ve bunu fark edemeyebilirsiniz falanfilan..Bu korkuları bir nebze azaltmak için doktor seçimi ve doktor kontrolleri çok önemli. Ben mecburi hizmetimi doğu anadolu'nun çok küçük bir şehrinde yaşadığım için bu konuda çok sıkıntı çekmiştim mesela, umarım siz böyle bir şey yaşamazsınız.
Öncelikle doktor seçimi..Doktorunuzun cinsiyetine takılmayın. Kadınlar kadın jinekologun daha iyi bir şey olduğunu düşünse de aslında mühim olan doktorun bilgisi, hali,tavrı..Evet mahrem bir alan, jinekolojik muayene sizi utandırabilecek bir şey ama şunu unutmamak lazım erkek doktorun sizi bir hastadan başka bir şey olarak görmesi imkansız, nereden biliyorsun demeyin, ben de doktorum oradan biliyorum..Doktorunuzu seçerken ona içinizin ısınması çok önemli, söylediklerine güvenmeli, doğrulatma ihtiyacı içinde olmamalısınız. Yani muayeneden döner dönmez kendinizi endişeli bir şekilde internette bahsettiği şeyleri araştırırken buluyorsanız bir şeyler yanlış demektir. Doktorunuzun sıcakkanlı ve ulaşılabilir olması çok önemli, öyle bir şey olur ki akşamın dokuzunda onu arayıp acilen bir şey danışmanız gerekebilir, bunu yapabilmelisiniz, çünkü mutlaka kafanıza takılan ve sizi endişelendiren bir şey olacak, belki önemsiz belki önemli, doktorunuza ulaşıp ona danışabilmelisiniz. Tanıdıklarınızın tavsiyesiyle bir doktor bulmak da akıllıca olabilir, daha önceki deneyimler kıymetlidir.
Diyelim doktorunuzu seçtiniz. İlk kontrol günü geldi. Mutlaka vaginal ultrasonla embriyonun boyutları ölçülsün, evet vajinal ultrason tatsız bir şey ve o sandalyeye oturup muayene olmayı hiç birimiz sevmeyiz ama karından yapılan ultrason bu aşamada iyi bir görüntüleme sağlamaz. Doktorunuz size bunu önermese de siz talep edin. Vajinal muayene sırasında mutlaka serviks(rahim ağzı) boyunuzun ölçülmesini isteyin. Çünkü serviks boyu kısalığının önem arz ettiği tek alan hamilelik ve ilerleyen evredeki ölçümler bu ilk ölçümle kıyaslanmalı. Eğer servikal yetmezlik gibi bir sorununuz olmayacaksa bu bilgi hiç bir işe yaramaz ama eğer yetmezliğiniz varsa çok kıymetli bir bilgi olacak. İlk muayenede rutin kan tahlilleriniz yapılmalı, bu tahlillerin içinde tiroid testleri mutlaka olmalı çünkü gebelikte tiroid sorunları önem arz ediyor. Bunun yanısıra belirli enfeksiyonları geçirip geçirmediğinizi anlamak için bir test grubu yapılmalı, bu testte toksoplazma ve kızamıkçık geçirip geçirmediğinize mutlaka bakılmalı çünkü hamilelikte bu enfeksiyonların geçirilmesi bebekte sakatlıklara yol açabilir. kan basıncınıza bakılması ve kilonuzun ölçülmesi de gerek böylece kilo alımınız ve kan basıncınız süreçte daha doğru takip edilebilir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder